Allt fler har blivit medvetna om klimatet och börjat intressera sig för en mer hållbar livsstil. Intresset har även spridit sig till inredningsbranschen. Går du i tankar om att renovera och inreda ditt drömboende? Experterna ger dig de bästa tipsen för att inreda ditt boende hållbart – och dessutom spara pengar!

Kan inredning, trender och hållbarhet verkligen gå ihop?

Inredningsbyrån WRun erbjuder hållbar inredning både till företag och privatpersoner. På deras hemsida går det att läsa att de ”skapar miljöer med wow-faktor, med ett hållbarhetstänk i framkant”.

Företagets grundare, Sofia Oinonen, Lisa Axelsson och Sofia Larsson, berättar att det går att se hållbarhet utifrån flera olika aspekter. De har valt att fokusera på det ekologiska; det som är hållbart för planeten. WRun gör det på två olika vis.

Det ena sättet är att ta vara på det som redan finns. De hittar möbler och inredningsdetaljer på andrahandsmarknaden och gör om genom att designa, måla och klä om. Ofta tar de in experthjälp för att det som görs om ska hålla så god kvalitet som möjligt.

De tipsar om platsbyggda lösningar, för att man inte behöver byta ut det lika ofta. Det ger rummet en unik identitet. Hållbart är det för att människor tenderar att behålla platsbyggda lösningar längre.Det andra sättet är att de beställer möbler och inredning direkt från hållbara leverantörer.

– Vi har gjort noga kontroller med våra leverantörer, träffar dem personligen och ser över hur deras process ser ut för att säkerställa att det vi köper in är bra kvalitet och hållbart på riktigt, säger Sofia Oinonen på WRun.

Så ska du tänka om du vill börja inreda hållbart

Börja planera genom att hitta inspiration. Välj ditt drömscenario; tänk stort. Skala sedan ner det för att passa din plånbok, livsstil och husets utrymmen. Bestäm dig för en basfärg, den blir hemmets genomgående tema. Välj sedan två accentfärger som passar till. Skapa sedan en moodboard med basfärg, accentfärger och ungefärliga prylar du vill ha. Du kan klippa och klistra i gamla tidningar, eller göra en digital.Behöver du inspiration finns det i överflöd på Pinterest och Instagram. Där finns även många DIY-tips (do it yourself) på hur du själv gör om möbler för att komma ännu billigare undan – och få en möbel unik endast för dig. Om du sedan kommer fram till att du vill ha en L-formad grön soffa börjar du söka på vad det finns för hållbar alternativ, istället för att åka direkt till en affär som säljer nya möbler. Titta både i second hand-butiker och hos återförsäljare med hållbara produktkategorier. Där kan du hitta inredning som är återvunnet men ändå nytt, så som handdukar gjorda av PET-flaskor och återvunna mattor. Du kan även leta efter butiker som klimatkompenserar.

Du kommer att spara pengar

Det är generellt många ytor att fylla och dyrt att inreda ett helt hus om man går i hustankar. Du kommer mycket billigare undan om du handlar på andrahandsmarknaden, där det finns mycket i bra skick. WRun tipsar om att leta online på exempelvis Blocket, Marketplace på Facebook, Tradera eller fysisk på ReTuna eller Stadsmissionen.

Vill du ha inredningsdetaljer som krukor, ljusstakar, vaser mm – kan du verkligen köpa allt i second hand-butik eller på loppis. Då kan du kapa priserna med mer än 70 %. En vas som kostat 300 kr kan kosta 10 kr, trots att den nästan inte är använd.

Undvik fällorna

Idag låter väldigt bra att säga att man driver ett hållbart företag, många som gör det lever inte upp till det i praktiken. Det räcker inte med att ha hållbara transporter, hela verksamheten måste vara hållbar.I första hand är det viktigt att ta reda på om produkten är återvunnen och hur många procent av den som är det. Viktigt är även att ta reda på hur tillverkningen har gått till, då det är vanligt med återvunnen produkt, men inte så klimatsmarta tillverkningsprocesser. Även transporter påverkar helheten på hållbarheten. En hjälp på vägen är att titta efter miljöcertifieringar. Saker som är tillverkade i Sverige och miljöcertifierade brukar vara ett seriöst och bra mått att gå efter.

Tre viktiga tips för hållbar inredning:

  1. Våga! Många har vita och gråa väggar hemma. Ta gärna ut svängarna och jobba mer med färger. Titta på inspiration och bekräfta att det är faktiskt ser bra ut i andra hem. Läs på om hur färger påverkar oss och vårt mående. Hur vi mår är också kopplat till hållbarhet.
  2. Tyg är en riktig miljöbov! För att tillverka 1 kg bomull krävs 9 000 liter vatten. Om du vill börja smått är textiler bra att börja med. Sök på nätet efter exempelvis ”återvunna mattor” och ”återvunna gardiner”. Det är dessutom oftast mycket billigare än helt nya alternativ.
  3. Var varsam när du handlar second hand då kvaliteten kan variera. Bind inte upp dig till ett köp som du hittat på internet utan se till att avgöra på plats genom att titta, känna och klämma för att kvalitetssäkra produkten.
     

Det är både roligt och spännande att köpa ny bostad samtidigt som det är en hel del att tänka på.

Välkommen att gå Sparbanken Rekarnes och Fastighetsbyråns Bostadsköparskola. Klicka på bilden för att komma till skolan.