De senaste åren har det också skett förändringar i ledningen. Patrik Skoog som varit VD sedan 1998 lämnade 2020 över stafettpinnen till Johan Broberg. Johan började i åkeriet som chaufför för 14 år sedan och har också varit trafikledare och senast platschef.

– Jag kände att det var dags för mig att trappa ner och låta nytt engagemang komma in. Johan kan bolaget utan och innan så det känns jätteroligt att han har tagit över VD-posten. Jag är fortfarande ägare och styrelseordförande och är väldigt aktiv i utvecklingen av butikerna på Wäsby. Sen är det också full fart med racing-teamet PFI Racing som också vuxit till en bilverkstad där vi sköter våra företagsbilar och externa bilar, berättar Patrik.

– Just eftersom jag har varit inom bolaget så länge känns det som jag har växt in i den här rollen som VD. Vi fungerar så bra tillsammans allihop och det känns jätteroligt, säger Johan.

Berglunds Åkeri står på flera ben och har på så vis en bred kundkrets som har ökat de senaste åren.

– Vi är ju ett godstransportåkeri i grund och botten, men nu har vi också tredjepartslogistik och lagring. Det gör att vi når fler och har en större bredd på våra kunder – allt från byggen till privatpersoner som behöver ha ut trallvirke till tomten. Vi har också lastmaskiner som vi gör tunga lyft med, till exempel ute på byggen, berättar Patrik.

– Vi är glada att vi har en så pass bred kundkrets. Och oavsett hur kunderna hittar till oss är vi noga med att allt ska fungera för dem. Vi är stolta över vårt goda renommé – och det vill vi förstås vara även framöver, säger Johan.
Även i åkeribranschen finns det förstås utmaningar. Rekrytering av chaufförer är ett tydligt exempel.

– Vi har haft ett generationsskifte bland personalen. Det är flera som jobbat länge hos oss som går i pension och chaufförer är redan en bristvara i branschen. Så det är absolut en utmaning. Men vi gör vad vi kan och satsar på bra personalpolitik. Och så utbildar vi vår egen personal så att vi kan rekrytera internt. Det känns också bra att kunna erbjuda utveckling inom företaget, berättar Patrik.

– Personalen är ju det dyrbaraste vi har. Visst, lastbilarna har ju också ett värde, men det betyder ju ingenting utan personalen, tillägger Johan.

När det gäller framtiden för bolaget finns det många visioner och projekt. Närmast väntar en utökning med en returpark.

– Vi är redan snudd på trångbodda i själva lokalerna som vi har, men vi har en stor tomt där det finns gott om utrymme. Nu ska vi utöka med en returpark på 1500 kvm, där vi ska ta hand om petflaskor och aluminiumburkar. Helt enkelt ett retursystem där allt som töms och återvinns i Mälardalen kommer hit med komprimatorbilar och så tankas det in i det här tältet. Sen kommer det succesivt stora ekipage och lastar på det vi har samlat upp och så skickas det till Returpack. Det blir alltså en slags mellanlagring, berättar Johan.

– Spanar vi ännu längre fram i tiden vill vi såklart utöka verksamheten ännu mer. Inte flytta ifrån våra nuvarande lokaler, men utöka. Vi sitter lite still i båten just nu på grund av marknadsläget, men visionerna och ambitionerna finns absolut där, säger Patrik.

Nöjda med banken
– En viktig faktor för ett företags positiva utveckling är att omge ge sig med bra samarbetspartners. En viktig partner för oss har alltid varit Sparbanken Rekarne. Vi har varit kunder under många år och banken har hängt med i vårt och torrt och ställer alltid upp när det behövs, avslutar Patrik.

Tack Berglunds Åkeri – och stort lycka till i framtiden!