När vi sätter oss för en kopp kaffe i Valvet tillsammans med Sofia Oinonen är det energi från första sekund. Hon berättar engagerat om hur allt började för WRun.

– På gymnasiet fick vi den fantastiska möjligheten att driva ett UF-företag. Så det var jag, Sofia och Lisa som drog igång ett UF där vi skulle göra återbrukad inredning. I början gjorde vi till exempel ljushållare och vinställ av återbrukat material. Men vi insåg ganska snabbt att de produkterna ledde till kortvariga kundrelationer, och vi var mer intresserade av att ha längre kundrelationer. Därför växte idén om en inredningsbyrå med återbrukade möbler som vi kunde använda i olika inredningsprojekt. På den vägen är det! berättar Sofia.

Hur gick ni från ett UF-företag till ett AB?
– Vi har från början haft ett mindset att ingenting är omöjligt. Jag tror att det är därför vi är här idag. Dessutom hade vi tack vare UF-tiden ett bra självförtroende i grunden. Så, bara en vecka efter studenten startade vi ett AB. Det är en resa som inte så många väljer att göra, eftersom man inte riktigt vet vad som väntar. Vi var unga, och det fanns inte många kvinnliga förebilder i vår egen ålder när det gällde entreprenörskap. Men att driva bolag har varit en väldigt praktisk upplevelse och bra utbildning för oss. Och vi lär oss fortfarande nya saker varje dag. Vi ville helt enkelt detta – så vi satte igång. Det var kul att riva av plåstret och bara köra, säger Sofia.

– Att driva företag har varit den största personliga resan för mig. Nu har vi drivit företag i snart fyra år och redan från början såg vi till att samverka med olika företag. Vi har alltid fått bra stöd och känt att folk vill att vi ska lyckas. Så det är extra roligt att idag ha möten med de vi träffade som ett UF för fyra år sen, och få visa vad vi kan nu när det har gått så bra, fortsätter Sofia.

Du pratar väldigt varmt om UF. Kan du berätta mer om vad UF gav er i början?
– UF har en självklar plats i Eskilstunas näringsliv där man blir inbjuden till otroligt många nätverk. Så samtidigt som man har UF som trygg punkt får man träffa alla företagare. I vårt fall blev det till slut så att vi hade gått på så många event att personer i näringslivet började känna igen en. Ju fler vi träffade som gillade våra ideér, desto mer växte stoltheten och självförtroendet. Människor trodde på oss. UF är helt enkelt ett tryggt sätt att utmana sig själv, och vi har verkligen ett helt otroligt UF-kontor här i Eskilstuna, berättar Sofia.

Berätta mer om vad ni gör idag. Vilka typer av uppdrag har ni?
– Vi gör det mesta inom inredning. Vi utför företagsprojekt som att inreda kontor eller restauranger på ett så hållbart sätt som möjligt. Ambitionen är att 100 % ska vara återbrukat och vi vill visa att återbruk inte ser ut som återbruk. Allt vi inreder med ska vara snyggt och modernt. På senare år har vi också rört oss på den privata bostadsmarknaden både i Eskilstuna, Strängnäs och Mariefred genom att vi stylar bostäder innan försäljning. Vi har nära kontakt med mäklarna och det känns bra att vårt arbete ger resultat och faktiskt höjer slutpriset i kundernas försäljningar, säger Sofia.

Ni har också börjat jobba med sociala medier. Vad är målet där?
– Vi vill marknadsföra företag som har hjärtat på rätt ställe. På TikTok märker vi att vi får mycket engagemang och det känns bra att kunna vara de förebilder som vi själva saknade när vi först började. I och med våra sociala kanaler hoppas vi kunna inspirera fler unga kvinnor att driva företag. Även på våra sociala medier håller vi i vårt hållbarhetstänk. Vi vill aldrig uppmana till överkonsumtion, och har vi samarbeten med företag är det alltid med företag som också jobbar för ett hållbart samhälle, säger Sofia.

Vad är du mest stolt över?
– Att vi är måna om samhället. Vi driver inte bara ett företag för att tjäna pengar. Vi vill skapa verklig samhällsförändring. Vi vill lyfta Eskilstuna som stad, få fler kvinnor att starta företag både lokalt och nationellt och få fler att tänka på hållbarhet. Det känns verkligen som vi gör skillnad varje dag, avslutar Sofia.

Stort tack och varmt lycka till med allt ni tar för er nu och framöver, önskar vi på Sparbanken Rekarne fantastiska WRun!