Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Kundpaket
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Energirenovering – bidrag för renovering av gamla hus

Ett sätt att sänka elförbrukningen är att energieffektivisera sitt hus med en energirenovering. Och vi vet att renoveringar kan vara kostsamma. Men det finns bidrag att söka och din renovering kan bli en lönsam investering. Vi förklara hur.  

Renovera ditt hus
Kvinna och äldre man sågar brädor ute i trädgården

Bidrag för renovering

Fram till 1 juni 2025 finns det tillgängliga bidrag för energieffektivisering av småhus, med vissa krav:

 • Du måste äga och bo permanent i huset
 • Småhuset ska värmas upp med el eller gas.
 • Arbetet måste utföras av en entreprenör godkänd för F-skatt.
 • Material måste ha beställts efter den 8 november 2022
 • Utrymmen/tillbyggnader måste ha haft tidigare uppvärmning.

Detta kan du söka bidrag för

När du ska göra en energirenovering kan du ansöka om bidrag för två olika saker:

 1. Värmesystemsåtgärder
  Detta gäller installation av till exempel ett vattenburet värmedistributionssystem, anslutning till fjärrvärme eller installation av en styrbar frånluftsvärmepump, luft-vattenvärmepump, berg-, sjö eller jordvärmepump. 
 2. Klimatskärmsåtgärder
  För klimatskärm kan du till exempel få bidrag för isolering, fönsterbyte och vindtätning. Tänk på att du bara kan ansöka om bidrag för klimatskärmsåtgärder om du har fått bidrag för värmesystemsåtgärder efter den 8 november 2022. Det är alltså inte möjligt att ansöka om bidrag för klimatskärmsåtgärder utan att kombinera dessa med en eller flera värmesystemsåtgärder.

Så mycket bidrag kan du få till energirenovering

Bidraget kan täcka upp till 50 procent av materialkostnaderna, dock max 30 000 kr för värmesystem och 30 000 kr för klimatskärm. Minsta bidrag är 10 000 kr, vilket innebär att kostnaderna måste vara minst 20 000 kr för att ansöka. Det är möjligt att ansöka två gånger, en gång för värmesystem och en gång för klimatskärm.

Bidraget betalas ut när åtgärderna är klara och en begäran om utbetalning ska skickas inom sex månader efter färdigställandet.

Eftersom bidraget endast täcker materialkostnader kan du också dra nytta av rotavdrag för arbetskostnader. Kolla med Skatteverket om du har utrymme att söka rotavdrag.

För gratis rådgivning om lämpliga åtgärder för ditt hus kan du kontakta din kommuns energi- och klimatrådgivare. Besök Energimyndighetens webbplats för att hitta din rådgivare. Vid frågor om bidrag, kontakta din länsstyrelse.

Källa: Boverket.se 

Two workers carrying solar panel together

Energibesparande åtgärder

Ta hjälp av ett Energilån när du ska renovera för att sänka din elförbrukning. Om du ska skaffa solceller så erbjuder vi Sollån.

Spara pengar med en energikoll

Bor du i hus? Med en kostnadsfri energikoll får du konkreta förslag på hur du kan spara el hemma. Bra för plånboken - och miljön.

Andra läste också

 • 5 tips för hållbar renovering

  Att renovera hållbart både för miljön, egna plånboken och långsiktigt över tid kan låta som en svår ekvation, men här får du expertens bästa tips.

  Renovera hållbart
 • Rot och rut – så funkar det!

  Vill du anlita professionell hjälp för städning eller trädgårdsarbete? Eller låta proffs renovera ditt badrum? Här är allt du behöver veta när det gäller rot- och rutavdrag!

  Bra att veta om rot och rut