På Café Valvet är hushållandet med planetens resurser lika viktigt som god mat. Tillsammans med kökschefen Thomas Becker får vi här tips på hur vi kan bli både mer klimatsmarta och ekonomiska hemma i våra egna kök.

Kirskålssoppa är en av de mest klimatsmarta, närodlade och billigaste sommarluncherna som du kan få. Själva råvaran, alltså kirskålen, är faktiskt gratis och du ”odlar” den förmodligen redan idag, utan att veta om det. Växten är nämligen en av våra vanligaste grödor, som vi i regel sorterar in under benämningen ”ogräs”.

I Skandinavien kan kirskålen spåras tillbaka till runt 500 år f. Kr och den har under denna tid odlats som både grönsak och som medicinsk ört.

Anledningen till att den gärna sprider sig i våra trädgårdar är att den har krypande jordstam och ringlande rötter.

Kirskålens blad kan tillagas på många olika sätt och påminner om spenat. Den gör sig bra till stuvning, som pesto, i sallad, i omelett med mera. Det gäller dock att plocka de späda bladen då de äldre är beska, precis som stjälkarna.

Kirskålssoppa med pocherat ägg
4 portioner

Kirskål
4 potatisar, skalade (råa eller kokta)
2 gula lökar, hackade
3 vitlöksklyftor, hackade
0,5 liter grädde
1 liter vatten
4 ägg
Ättika

Kirskålssoppa:

1. Fräs löken och vitlöken i lite smör och matolja, tills den börjar få lite färg.
2. Slå på vatten, lägg i den okokta potatisen, (om du har kokt potatis kan du vänta tills du häller i grädden) koka tills hälften återstår, häll i grädden. Koka i fem minuter.
3. Mixa soppan med en stavmixer eller i en blender. Det gör inget om det är någon liten potatisbit kvar.
4. Mixa i de tvättade kirskålsbladen.
5. Smaka av med flingsalt och eventuellt lite citron. Servera med pocherat ägg.

Pocherat ägg:

1. Häll lite ättika i botten på en skål, cirka en matsked.
2. Knäck äggen och häll ner i skålen.
3. Skvätt på lite mer ättika över äggen, ungefär en matsked.
4. Koka upp en stor kastrull med vatten.
5. När det kokar ordentligt, häll i äggen med ättika i vattnet.
6. Koka 3–4 minuter på medelvärme. – Inte stormkoka!
7. Lyft försiktigt upp äggen.

Fondspara 
Även om bankens fonder inte alls är lika smakfulla som den i Thomas recept kan de ändå vara matnyttiga i sig. Läs mer om denna sparandeform på www.banken.se/fonder.