Vi har sparat dina val. Så hanterar du cookies
Eskilstuna Kulturbeslag
Byggbeslag – vad är det?
Tänk dig ett gångjärn till en gammal dörr, eller ett dörrtrycke till samma dörr. Eller den där plåtbrickan som sitter runt nyckelhålet, eller en låsanordning för ett fönster. Alla dessa detaljer går under benämningen byggbeslag.
Från vänster: Christian Hultman, Patrik Göhle, Lars Jansson, Jakob Jensen och Sami Korhonen
Dessa typer av produkter har producerats sedan lång tid tillbaka, och mycket av det i just Eskilstuna.
Den svenska beslagsindustrins vagga stod i Eskilstuna. Allt sedan 1600-talets andra hälft har Eskilstuna varit känd för sin järnmanufaktur. Handsmidet industrialiserades från 1800-talets mitt och en mängd små metallfabriker anlades för maskinell tillverkning av bland annat olika typer av byggnadsbeslag.
Eskilstuna Kulturbeslag vill föra smedstadens traditioner vidare. Efter gamla modeller gör man beslag av de välkända typerna. Tidsepoken för produkterna är cirka 1750-1960. Det innebär att man producerar såväl handsmidda beslag som maskintillverkade produkter.
Ägaren Lasse Jansson berättar:
– Det är inget ”hitte-på”, allt har gjorts en gång i tiden. I mitten av 1800-talet fanns det omkring 100 beslagstillverkande företag i Eskilstuna och Eskilstuna-beslag finns på byggnader över hela Norden och delar av Europa. Vi tycker det är både roligt och viktigt att föra det kulturarvet vidare.
Vilka är kunderna?
– Vi säljer bara till återförsäljare och har 220 återförsäljare i Norden, Baltikum och Tyskland. Byggnadsvårdsbutiker är en typ av återförsäljare, men spridningen är stor. Traditionella bygghandlare, glasmästerier och låsmästare är andra exempel, säger Lasse.
Men vem är slutkund?
– Det är allt från slott till koja. Privatpersoner är den största andelen slutkunder. Det är också många som är ägare till äldre hus, numera även många unga människor, det är en tydlig trend vi kan se. Stockholmsområdet och de stora städerna är de största marknaderna. Specialsnickerier och myndigheter är andra användare och så klart det klassiska svenska ”röda huset” på landet. Man kan säga att byggnadsvården har sitt ursprung i den ”röda stugan” för gemene man, berättar Lasse.
Hur började det?
– Bolaget grundades av Björn Wadén 1988, här i Eskilstuna. Han har en bakgrund i beslagsbranschen och visste att det fanns ett behov. I finanskrisens spår gick hela byggsidan ner 1991, då tog det tvärstopp i marknaden för de beslag han tillverkade då. Björn fick en fråga från en fönsterrenoverare om att göra gamla fönstergångjärn och på den vägen är det, berättar Lasse.
1975 togs beslut om Europeiska byggnadsvårdsåret och ett av resultaten från det året är bildandet av Svenska byggnadsvårdsföreningen. Sedan dess har intresset för och renovering av gamla byggnader stadigt växt.
Björn är ”still going strong” i bolaget, trots att han har kommit upp i åren. Han fortsätter sitt arbete med att kartlägga och hitta gammalt material och dokumentera detsamma.
Lasse kom in i bolaget 2015 och är idag en av fem delägare. 2018 klev han in i rollen som vd.
Pandemin var inte enbart av ondo
Bolagets hittills bästa år var under pandemin då många fastighetsägare, stora som små, investerade i sina bostäder på olika sätt.
Marknaden har återigen vänt, efter att ha haft en nergång i samband med räntehöjningarna.
– Nu går räntorna ner och byggnadsvårdarna vädrar återigen morgonluft, säger Lasse.
Lokalt fokus och leveranssäkerhet
Företaget jobbar med så lokala samarbetspartners som möjligt, det är till och med inskrivet i ägardirektivet. Det kan gälla till exempel metallgjutning, viss plåtbearbetning och skärande funktioner samt ytbehandling. Kunden får sina produkter inom max 3-5 dagar, något som man jobbar hårt för att hålla.
Hur ser framtidsplanerna ut?
– Vi fortsätter att utöka sortimentet av de produkter som efterfrågas till äldre byggnader. Tiden gör liksom sitt och det finns redan ett behov att ta hand om det enorma ”miljonprogrammet” och i stället för att riva det som går att renovera så bör man ta hand om dessa byggnader och vi arbetar hårt med att ta fram de beslag som behövs till denna tidsepok.
Framtiden är också långsiktighet och hållbarhet, att erbjuda produkter med högkvalitet, produkter som har tjänat upp till hundra år ska inte bytas ut mot ett ”slit och släng”-sortiment, de ska ersättas med produkter i samma kvalitet och funktion som tidigare. Vi har en förhoppning att industrin i Eskilstuna växer igen och att begreppet ”Eskilstunakvalitet” återigen blir det starka varumärke det en gång har varit runt om i Norden och Europa. Vi ser fram emot att det som behövs ska finnas lokalt och att samarbete mellan företagen i Eskilstuna är en naturlig del av företagandet.
Vårt besök avrundades med en rundvandring i fabrik och lager och vi blev alldeles tagna av den mängd olika produkter och varianter av dem som produceras inom dessa väggar. En skruv är verkligen inte bara en skruv!
Faktaruta:
Antal anställda: 16
Omsättning: ca 20 mk det senaste året, siktar på 22 mkr innevarande år
Antal produkter: 500 produkter. Ger ca 7000 försäljningsbara artikelnummer