Vår målgrupp är unga tjejer och killar (13-18 år) som behöver stöd av olika slag.

Att fenomenet psykisk ohälsa ökar är känt. Enligt Folkhälsomyndigheten lider nära hälften av alla 15-åringar av psykisk ohälsa i Sverige. Vi vet också att interaktion med hästar och deras miljö har visat sig vara positivt för människor i behov av stöd för fysiska, psykiska, psykosociala och lärande funktioner.Projektet som är en samverkan mellan Nyby Torshälla ridklubb och Resursenheten ungdom och familj (en del av socialförvaltningen i Eskilstuna) startades 2019. För att hitta ungdomar som är i behov av stöd har Jeanette Lundberg (familjebehandlare/insatssamordnare) på Resursenheten ungdom och familj varit en länk till projektet på ridskolan. Under åren har projektet visat goda resultat på flertalet deltagare.

- Vi har mött ungdomar med bland annat hög skolfrånvaro, depression och självskadebeteende som i projektet får en chans att hitta en annan riktning i tillvaron, berättar Jeanette.

- Hästen ”fostrar” ungdomarna, säger Maria Ejnar, Som ryttare får du omedelbar respons på ditt agerande, gör du rätt gör hästen rätt. Du växer som person i samarbetet med hästen och det är lika för alla. Det är en väldigt inkluderande miljö här i stallet, alla hälsar på alla, avsett bakgrund eller erfarenhet. För många av ungdomarna är detta en stor hjälp. Verksamheten har tydliga ramar, en bra struktur och det är lätt att hitta sitt sammanhang fortsätter Maria.

Sex ungdomar tillsammans med ridlärare, träffas vid ett par timmar en eftermiddag i veckan under våren 2022.

De har varierande erfarenhet av hästar, från rena nybörjare till de med lite mer hästvana.Projektets deltagare stärks med hjälp av hästarna och genom att få ta del av stallmiljön. De får känna när man är betydelsefull för någon annan (här hästen). De får lära sig att rutiner är A och O i ett stall, med hästens bästa för ögonen. Samma regler gäller också för precis alla i ett stall. Här görs ingen skillnad på vem du är eller vilken bakgrund du har. Deltagarna får stärka sin ledarroll, då i samband med hästen. Vi lär dem att läsa av hästens reaktioner och kopplar också ihop det med ledarskapet. 

Faktaruta:

Projektet innehåller följande delar:

🧡 Fysisk aktivitet- rörelse på hästryggen, från marken, i aktiviteter kring hästen
🧡 Kognitiva utmaningar- att planera, hitta balans för återhämtning, följa instruktioner
🧡 Känslomässigt engagemang- djur och natur i ett ömsesidigt samspel i en unik kombination
🧡 Social interaktion- bygga tillit, trygghet, utveckla sitt ledarskap, motivation, självkännedom.