Det som började som en dröm hos medlemmar i Tunafors SK har nu blivit verklighet och gjort succé bland Eskilstunaborna. Satsningen är ett väldigt bra exempel på att vi i Eskilstuna alltid vill framåt. Vi väntar inte på att någon annan ska komma med lösningar. Vi gör själva och hjälper på så vis evolutionen på traven. Vi kallar det IdrottsEvolution.

Med allt fler snöfattiga vintrar i Mälardalen hade Eskilstunaklubben Tunafors SK svårt att utveckla sin verksamhet. Det väckte en dröm om en ny anläggning i Vilsta, där det skulle gå att åka längdskidor från Lucia till påsk, varje år, och att kunna hålla längdskidtävlingar i elitklass.

Från idé till verklighet

Med hjälp av eldsjälar i föreningen och samarbete med både kommunen och näringslivet har drömmen blivit sann. Säsongen 2015/2016 öppnade Vilsta skidstadion, med Eskilstunas första konstsnöspår. Redan året efter utökades spåret från 950 meter till 3 kilometer.

Under säsongen 2018/2019 blev det över 100 längdskiddagar och tillsammans åkte Eskilstunaborna över två varv runt jorden i Skidstadions längdskidspår. När projektet Alla på snö startades upp var riktningen tydlig; det handlade inte om att skapa något som var till bara för Tunafors SK:s medlemmar. Här skulle byggas något som var bra för hela Eskilstuna och dessutom kunde locka besökare från andra städer.

Det var dock ett stort projekt, klubben skulle inte klara att genomföra det utan stöd från kommunen och med sponsorer från näringslivet. Samarbetet sker mellan Eskilstuna kommun, Sparbankstiftelsen Rekarne, Sparbanken Rekarne, Sörmlandsidrotten och Tunafors Skidklubb. Även Svenska Skidförbundet har varit på plats och bistått i att hitta den mest optimala spårdragningen.

– Allt som utvecklar vår stad är intressant för oss på banken, vi har en lång tradition av att samverka med föreningslivet och Eskilstuna kommun. Genom skidstadion underlättar vi för människor att utöva ett hälsosamt fritidsintresse och lockar även andra att besöka vår stad. Grundförutsättningarna finns här och det känns jätteroligt att fortsätta utveckla området till en året runt-arena, säger JO Malmkvist, marknadschef på Sparbanken Rekarne.

Till för alla

Spåret har både skate- och klassisk spårdragning, det är hela 6 meter brett och bygger på en 10 decimeter tjock konstsnöbädd. Det gör spåret motståndskraftigt mot varmare väder. I ett pressmeddelande inför öppningen sa Arvid Rinaldo, Tunafors SK och projektledare för Alla på snö:

– Det är en dröm som går i uppfyllelse! Det har varit ett starkt team i klubben som har jobbat stenhårt för att utöka satsningen. Vi kallar projektet Alla på snö, och det är precis det vi hoppas ska ske. Alla ska kunna nyttja spåret, ung som gammal, elit som motionär. Det är otroligt kul att vi alla har lyckats sluta upp till satsningen och härligt att se hur kommun, näringsliv och idrottsföreningar kan jobba tillsammans för att skapa förändring.

På Vilsta skidstadion finns även en slalombacke och en skidlekpark, där barnen kan testa på längdskidor på ett lekfullt sätt.

Alla på snö:

  • Projektledare: Tunafors Skidklubb
  • 3 km långt spår
  • Spårdragning för att passa alla – elit till motionär
  • Skidsäsong: 110 dagar
  • Fläktsnökanoner: 5 st
  • Helautomatiserad styrning av systemet